Piliscsaba

A Mellém Ülsz? program indulásakor a leggyorsabban és leghatározottabb elképzelésekkel alakult meg a piliscsabai KÖZÖS NEVEZŐ Szülői Munkacsoport.

piliscsabakn3.JPG

A település sajátos szerkezete, illetve a benne élő tősgyökeres nemzetiségek színes csoportjai és az elmúlt 20-25 évben oda költözött és otthont találó betelepült új lakosság nemcsak színes kulturális életet jelent, hanem mintegy árnyoldalaként ennek a helyzetnek, kitermeli a maga szegregáló helyzeteit is egyrészt gazdaságilag, másrészt társadalmilag: jelen esetünkben az iskolai szegregáció megjelenésének lehetünk tanúi.

A helyzetet nem javította, hogy a KLIK 2013-ban átvette a település egyetlen megmaradt önkormányzati iskoláját, a szegregálódó Jókai Mór Általános Iskolát, sőt megakasztotta azt a folyamatot, amelynek célja a Jókai iskola felszámolása és egy új alapokon induló színvonalas és vonzó állami iskola kialakítása lett volna. A KLIK az iskola megmaradása mellett döntött, annak ellenére, hogy a 2014/2015-ös tanévben a 8 évfolyamon mindössze 36 gyermek tanult.

Ilyen helyzetben – talán a lehető legjobbkor – jött létre a piliscsabai Közös Nevező szülői munkacsoport, melynek határozott célja az iskolai szegregáció felszámolása, valamint a roma és nem roma gyerekek együtt taníttatása.

A szülői munkacsoportnak jelenleg 16 fős tagsága van, akik együtt gondolkoznak a szegregáció felszámolásán. Ezidáig 2 nagyobb szabású rendezvényt bonyolítottak le, az egyik 2014. december 15-én volt, piliscsabakn2.JPGamelynek több mint 100 részvevője volt, akik közösségépítő játék formájában közös mandalát készítettek, majd együtt hallgatták Oláh Gergő koncertjét, néha táncra is perdülve...

 A másik eseményt 2015. április 8-án, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából szervezték: „JELEN VOLTUNK, JELEN VAGYUNK” címmel egy fotókiállítást rendeztek, amelyen a településen régóta jelen lévő roma családok képeit állították ki. Mindkét rendezvény nagy sikerrel zárult, erősítve a közösséget és az egyéneket is.

A piliscsabai Közös Nevező Szülői Munkacsoport nem csak rendezvényekben gondolkodva mutatja meg arcát, hanem napi szinten is, családoknak segítve, szorosan együttműködve a CFCF-fel. A közösség segít az iskolai átiratkozásokban, meghatalmazások felvételében, adományok szétosztásában, gyerekprogramok lebonyolításában, valamint együtt gondolkodnak a helyi vezetőkkel azon, hogy hogyan lehetne a helyi oktatási helyzeten javítani, kifejtve nézeteiket egy-egy oktatáspolitikai elképzeléssel kapcsolatban.  

A következő esemény a fotókiállítás folytatása lesz a 2015. augusztus 2-i holokauszt-megemlékezésen, a második kiállításon remélhetőleg még több roma család képeit sikerül bemutatni,  a kiállításon a helyi német kisebbség családjainak fényképeiből is látható lesz egy válogatás. A kiállítás kiegészül egy új elemmel: több családi kisfilmet és egy 20-25 évvel ezelőtt készült dokumentumfilmet is bemutatnak majd a szegkovács mesterségről.
piliscsabakn.JPGA csoport sikereinek egyike, hogy 2015 szeptemberétől nem indíthat első osztályt a Jókai Mór Általános Iskola, mert szegregáló gyakorlatot folytat:  felmenő rendszerben megszűnik az iskola.
2015 év vége felé és 2016 májusáig több program megszervezése várható még a Közös Nevező részéről. További célja a csoportnak, hogy bővítse tagságának számát, hogy minél többen tudjanak harcolni az iskolai szegregáció ellen, a roma és nem roma gyerekek együtt tanulása mellett. Friss hírekkel hamarosan jelentkezünk!

https://norvegcivilalap.hu/

http://okotars.hu/