Mellém ülsz?

​A CFCF 2014 augusztusában új programot indított el azzal a céllal, hogy 4 magyarországi településen roma és nem roma szülői összefogást teremtsen az integrált oktatás érdekében. Célul tűztük ki, hogy a szülők közös fellépéssel segítsék elő, hogy gyermekeik együtt tanulhassanak, olyan keretek között, amely lehetővé teszi, hogy minden gyermek maximálisan kibontakoztassa képességeit és személyiségének minden oldalát. A program 4 helyszínen, BudapestenErcsibenNyíregyházán és Piliscsabán működött, 2016. április 30-án lezárult.

A Mellém ülsz? a CFCF „Önként a kirekesztés ellen" nevű programjának keretében jött létre a NCTA támogatásával. A kiválasztott településeken a CFCF abban segített, hogy az önként jelentkező szülők igazi közösséggé váljanak, akik együtt tesznek azért, hogy gyermekeiket sikeresen együtt oktassák és az osztály minden tagja maximálisan ki tudja bontakoztatni képességeit és személyiségét. A szülői közösségek társadalmi és jogi akciókkal is hozzájárultak gyermekeik sikeres integrált oktatásához.

​A CFCF az önkéntes toborzás és közösségépítés tapasztalatait egyesítette a terepmunkában és érdekérvényesítésben szerzett jártassággal.4 települést célzott meg, ahol a helyiek önkéntes munkájára építve érdekérvényesítő szülői közösségeket alakított ki. A projekt elsődleges célja az iskolai szegregáció csökkentése volt. Ezt a bevont településeken különböző mértékben sikerült megvalósítani. Piliscsabán a legnagyobb mértékben, hiszen felmenő rendszerben megszűnik a szegregáció a Jókai iskolában. Ercsiben a 2015/2016-os tanév első osztályosainak elkülönítését sikerült csökkenteni (változtattak az osztályok összetételén). Nyíregyházán nem sikerült a telepi iskola bezárását elérni, de a helyi önkéntesek segítségével 18 gyereket sikerült átíratni integrált közegbe.  A projekt elsődleges célcsoportja a szegregáltan roma gyerekek, akik érdekében jogi eljárásokat indítottunk: 63 gyöngyöspatai gyermeknek kértünk kártérítést és 50 gyerek nyújtott be átiratkozási kérelmet, ebből 10 gyerek esetében indult bírósági eljárás, 1 ügy folyamatban van az EJEB előtt. A másodlagos célcsoport, a roma és nemroma szülők pedig közösséggé formálva képesekké váltak a helyi oktatási problémáik megfogalmazására, közös rendezvények, akciók megszervezésére, egymás megismerésére. A projekt célcsoportját képezték az  ügyvédek és joghallgatók is, a budapesti és debreceni ügyvédképzés és felhívás hatására 6 olyan ügyvédet sikerült bevonni, akik társadalmilag hasznos önkéntes munkát végeznek. A 2015/2016-os tanév első félévében a CFCF önálló jogklinikával jelentkezett az ELTE ÁJK-án az ERRC-val, így 10 hallgatót sikerült a munkába bevonni, érzékenyíteni. A tananyag kritikát szakmai fórum előtt vitattuk meg (Nyitott műhely).  A projekthez kapcsolódóan készült 20 rövid videó,valamint projektet leíró dokumentumfilm:

Séta a Huszár-telepen

Nyertek a piliscsabai gyerekek

"... Olyan, mintha lenne is, meg nem is."

Vetítés Gyöngyöspatán

Interjú Nagy Judit Szilviával

Karácsonyi vásár a British International Schoolban

Varga Attila beszéde a Nincs hova hátrálnunk tüntetésen

Mit ér egy jogerős ítélet?

Piliscsaba, mellém ülsz?

Nem kap felmentést a szegregáció alól a Huszár-telepi iskola!

Egymás mellett

Gyöngyöspatai gyerekek perelnék az államot - segít a CFCF

Minél hamarabb történik meg az integráció, annál könnyebb

Bizalom és ölelés - Nemzetközi Roma Nap (Hug me if you trust me)

Jelen voltunk, jelen vagyunk!

Átiratkozási kisokos 7 lépésben

Gyöngyöspatai kártérítési per

Mit mondanak a tankönyvek a romákról?

"Nagyon boldogok vagyunk, az egész család tud mosolyogni..."

"Felemelt fejjel tudok menni a gyermekekért"

A projektet bemutató nagyfilm:

Mellém ülsz? - A film

 

https://norvegcivilalap.hu/

http://okotars.hu/