Iskolák tucatja zárhat be?

Fordulat lehet az oktatási tárca ellen 7 éve húzódó perben

Magyarországon először rendelte el bíróság egy iskola felmenő rendszerben történő bezárását. A precedens ítélet alapján akár iskolák tucatja kerülhet hasonló helyzetbe. Kedden fordulhat az oktatási tárca elleni per.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) hetedik éve pereskedik az EMMI és háttérintézményei ellen. A pert új megvilágításba helyezi a Pécsi Ítélőtábla jogerős ítélete a kaposvári szegregációs ügyben, mely nemcsak elmarasztalja az iskolát a roma gyerekek faji alapú elkülönítése miatt, de az Alaptörvényre hivatkozva meg is tiltotta, hogy a következő tanévben új első osztályt indítson. Az ítélőtábla elmarasztaló ítéletében az EMMI-t külön kiemelte, mivel a Minisztérium nem tett meg mindent a faji alapú elkülönítés megszüntetése érdekében, és nem is élt a Nemzeti Köznevelési törvény adta lehetőséggel sem, miszerint az iskola bezárásáról a Miniszter személyesen dönthet.

A fenti jogerős ítélet alapján a CFCF kedden kereset módosítást nyújt be, melyben a perben szereplő 14 szegregáló iskola esetében kéri a Törvényszéket, hogy tiltsa meg új osztályok indítását. A kereset kitér arra is, hogy a Törvényszék kötelezze a Kormányhivatalokat a beiskolázási körzetek törvény szerinti átszervezésére, a KLIK-et nyilvános deszegregációs tervek készítésére, valamint a Minisztériumot a deszegregációs tervek végrehajtásának ellenőrzésére és az eredmény évenkénti közzétételére.

„A kormányzati megszólalók rendszeresen említik, hogy prioritásnak tekintik a szegregáció visszaszorítását, mindeközben folyamatban van az Európai Bizottság által a roma gyerekek iskolai szegregációja ügyében folytatott kötelezettségszegési eljárás is. Az általunk kért jogszabálykövető intézkedések meghozatala nagyon is időszerű” – mondta Ujlaky András, az alapítvány kuratóriumának elnöke.