Magyar (HU)English (United Kingdom)
gyerekek
Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

2015. január 23.


Fű alatt elindult a szegregált oktatás törvényesítése


Mégsem volt alaptalan a tavaly decemberi civil tiltakozás a szegregáció törvényesítésével szemben. 2015. január 27-én a magát civilnek nevező, de egyes vélemények szerint az EMMI háttérintézményeként tevékenykedő Alapjogokért Központ titokban konferenciát hív össze annak megvitatására, hogy miként tudja a jogalkotó a jelenleg törvény szerint is szegregációnak minősülő, úgynevezett „felzárkóztató” oktatást jogszerűvé tenni. A civilnek beállított rendezvény meghívott előadóinak többsége Balog Zoltán miniszter munkatársa.


Emlékeztetőül: 2014 decemberében a CFCF és más civil szervezetek több fórumon tiltakoztak a köznevelési törvény módosítása ellen, amely kibúvókat tenne lehetővé az iskolai szegregáció tilalma alól. A civilek attól féltek, a törvénymódosítás célja nem más, mint hogy legalizálja a jogerősen szegregáltnak minősített felzárkóztató oktatást nyújtó, nyíregyházi Huszár-telepi iskolához hasonló intézményeket.


A Kormány akkor közleményben tudatta: rosszindulatúak és félremagyarázóak a civil híresztelések, a módosításnak nem célja „szegregációs hatás” elérése. A Kormány azt is ígérte, a törvényi felhatalmazás alapján megalkotandó részletszabályok társadalmi egyeztetést követően kerülnek majd a Kormány elé.


A most szerveződő álcivil konferencia munkaanyaga szerint „a jelenlegi jogszabályi környezet nem képes különbséget tenni a szegregáló és felzárkóztatást segítő esélyteremtő oktatás között”, ezért szükséges megvizsgálni, hogy a jogalkotónak milyen eszközei vannak a felzárkóztató oktatás elősegítésére.


„Nem mondott igazat a miniszter, amikor azt állította, a módosítás éppen hogy növelni fogja a szegregáció tilalmának biztosítékait, amennyiben ezen a konferencián éppen arról fognak munkatársai tanácskozni, hogy milyen jogalkotásra van szükség ahhoz, hogy a most szegregált felzárkóztató iskolák a jövőben tovább működhessenek. Beigazolódott félelmünk, elindult a munka a szegregált felzárkóztatást lehetővé tevő jogszabály megszövegezésére.”- mondta Daróczi Gábor, a CFCF kurátora. Ha így lesz, az egyúttal garancia a nyomor újratermelődésre, a cigányság társadalmi leszakadásának visszafordíthatatlanná tételére.  


Daróczi Gábor hozzátette, sem a CFCF, sem a civil tiltakozásban résztvevő egyéb civilek sem kaptak meghívást a rendezvényre, a véleményükre a tárca továbbra sem kíváncsi. Ennek ellenére a CFCF meg fog jelenni a konferencián és hangot ad tiltakozó álláspontjának.


„Balog Zoltánnak és egész minisztériumi stábjának több mint négy éve, korlátlan pénzügyi lehetősége, a KLIK létrehozása óta pedig végrehajtó szerve is lenne arra, hogy Magyarország legalább egy szegregált iskoláját bezárassa. Nem csak, hogy ez nem történt meg, de szemmel láthatólag Balog miniszter úr szerint ilyenek nem is léteznek, csakis olyanok, amelyeket törvényalkotással, szakmainak látszó konferenciákkal meg kell védeni.”- hangsúlyozta Daróczi Gábor.


További információért hívja:

Daróczi Gábort, a CFCF kurátorát a CFCF központi számán: +36 1 323-0882, www.cfcf.hu

 
Szegregálva integrálni? - egy titkos konferencia híre a nol.hu-n

A NOL 2015. január 22-i cikke egy titkos konferenciáról számol be, amely arra keresi a választ, hogy “milyen lehetőségei vannak a jogalkotónak, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek integrált oktatásban való részvételét a lehető leghatékonyabban elősegítsék?” A meghívóban még ez áll: „Néhány esetben az oktatási intézményekkel szemben zajló bírósági eljárások rámutattak arra, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem képes különbséget tenni a szegregáló és a felzárkózást segítő esélyteremtő oktatás között.” A konferencián két civilen kívül (akik a minisztérium által szervezett Antiszegregációs Kerekasztal résztvevői), csak az EMMI és a kormány képviselői mondanak beszédet. Azok a civilek (mint a CFCF is), akik a decemberi törvénymódosítás ellen felszólaltak, mert az utat engedett a felzárkóztatás nevében történő szegregációnak, nincsenek meghívva a konferenciára. A teljes cikk itt olvasható: http://nol.hu/belfold/balog-mindenkit-atvert-megis-szegregalni-akar-1511381

 
Az oktatáspolitika, ami a szovjet modellt tekinti mintának

“A tervezett reformok a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában kiteljesedés lehetőségétől.” - mondja Varga Júlia a MTA tudományos főmunkatársa, a középfokú oktatás átszervezése kapcsán. A 444 által közölt cikk elérhető itt.

 
Interjú Kertesi Gábor közgazdásszal

7418155 ad46b60444db786310d194386ff44e5d x"Nemcsak a rasszisták akarnak szegregálni, de nem lesz társadalmi béke, ha a roma gyerekek külön iskolába járnak, az integráció hosszú távon az egész társadalom érdeke" - az interjú elérhető itt.

 
« StartPrev12345678910NextEnd»

Page 1 of 28

Támogassa adója 1%-ával

Támogassa adója 1%-ával alapítványunkat!

Adószámunk:
18250107-1-43


Tovább

 

Complaints

Have you experienced discrimination in your child's school? Contact us in order to help you!
 

Adomany/Donate

IBAN Account Numbers:


HU 61 10300002-20186337-40120016 (USD)


HU 37 10300002-20186337-00003285 (HUF)