Magyar (HU)English (United Kingdom)
gyerekek
A CFCF reagál az EMMI közleményére - Sajtóközlemény

 

A CFCF felszólítja az oktatási kormányzatot, hogy hagyjon fel a roma gyerekek elkülönítésének kísérleteivel, fogadja el a Debreceni ítélőtábla döntését és tegyen azonnali lépéseket a roma tanulók integrációja érdekében, hogy a felzárkóztató elkülönítés ne legyen újra oktatásszervezési modell. 


A CFCF örömmel vette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) már a precedensértékű ítélet megszületésének napján reagált a Debreceni Ítélőtábla döntésére. Üdvözli azt is, hogy „Magyarország Kormánya elítéli a szegregációt, amelyet a magyar törvények is tiltanak”. Az Alapítvány szakemberei ugyanakkor úgy látják, hogy a minisztérium legfeljebb csak a szavak szintjén ítéli el az elkülönített oktatást. 


A Debreceni Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletében a szegregált oktatás abbahagyására kötelezte a Nyíregyháza Huszár-telepén működő iskolát. Az indoklásban külön felhívta a figyelmet arra, hogy "a szegregáció az előítéletesség egyik fokozata egy olyan skálán, melynek végén a fizikai erőszak és a népirtás áll.”


Az ítéletre reagálva az EMMI közleménye a CFCF hibáztatásán túl arról tájékoztat, hogy a minisztérium továbbra sem ért egyet az ítélettel, és Balog miniszter továbbra sem "veszítette el a harci kedvét", ahogyan azt az első fokú, hasonló tartalmú ítélet után kijelentette (http://hvg.hu/itthon/20140228_Balog_Zoltan_Az_itelet_fokozta_a_harci_ke/), nem a roma gyerekek integrált oktatásának megteremtésén fog fáradozni, hanem azon, hogy kidolgozza "milyen jogszerű módjai lehetnek ... a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtő felzárkóztató oktatásának". 


„Cinizmusnak tartom az EMMI reakcióját, egyúttal veszélyes lépésnek is: ha nem tetszik egy ítélet, - amely egyébként a Kormány felzárkóztatás politikájáról is ítéletet mondott,- akkor az a megoldás, hogy megváltoztatom a törvényeket?” – tette fel a kérdést Kegye Adél, a CFCF ügyvédje. A szakember hozzátette, ezzel Balog Zoltán minisztériuma nem csupán az állami iskolák feladatáról és működéséről mondott lesújtó véleményt, de az összes eddigi iskolai szegregációs perben hozott ítéletet figyelmen kívül hagyva továbbra is "a jó szegregációról" beszél, ami a felzárkóztatással egyenlő. 


A felzárkóztató célú elkülönítés egyszer már megbukott Magyarországon, nem a felzárkózást, hanem a leszakadást segítette elő, ezért is szüntették meg. Az ítélettel most az is kiderült, hogy az egyházi cigányiskolák sem mentesülnek a törvény alól.


„Balog Zoltán az összes hazai és uniós jogszabályokkal szembehelyezkedve egy cigányiskola és fenntartói mellett szállt síkra és tett tanúvallomást a perben. A miniszter által hangoztatott felzárkózáspolitika, az elkülönítő oktatás ezúttal a felekezeti oktatással is megbukott. Egy ilyen eset után nyugati típusú demokráciában a lemondás természetes lépés” – szögezte le Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke. 

 

 
"Ebben volt minden..." - Adományosztás Gyöngyöspatán

2014. október 30-án a Gyöngyöspatán jártunk, ahol ruhaadományokat osztottunk a rászoruló családoknak.


 
Huszár telep: nem szegregálhat az egyházi iskola. Az ítélet jogerős.

November 6-án született jogerős ítélet a CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány) által indított perben, amely a Huszár-telepen működő szegregált iskola felszámolását célozta.


A most lényegében teljes egészében helybenhagyott elsőfokú ítélet (csak egyetlen - pontosítást szolgáló - szót változtatott az Ítélőtábla) a Nyíregyházi Törvényszéken született meg 2014 februárjában.


A bíróság a jogsértés abbahagyására kötelezte az alpereseket, amely az ítélet szerint azt jelenti, hogy az egyházi cigányiskolában nem indítható újabb első osztály.
 
„Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak” - idézte Ferenc pápát Varga Attila

Varga Attila munkatársunk perösszegző beszéde a Debreceni Ítélőtábla előtt a Huszár-telepi szegregált iskola perében.


A beszéd itt olvasható.


.

 
« StartPrev12345678910NextEnd»

Page 1 of 25

Támogassa adója 1%-ával

Támogassa adója 1%-ával alapítványunkat!

Adószámunk:
18250107-1-43


Tovább

 

Complaints

Have you experienced discrimination in your child's school? Contact us in order to help you!
 

Adomany/Donate

IBAN Account Numbers:


HU 61 10300002-20186337-40120016 (USD)


HU 37 10300002-20186337-00003285 (HUF)