Az oktatás történelmének fekete napja- a CFCF az Európai Bizottsághoz fordul

Bár az alsóbb bíróságok határozattan a szegregált oktatás ellen foglaltak állást, amikor a törvényellenes elkülönítés megállapításán túl azt is megtiltották az egyháznak, hogy új első osztályt indítson, a Kúria ma teljesen más álláspontra helyezkedett. 

A CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány) által indított per újra a Huszár-telepen működő szegregált iskola felszámolását célozta, ugyanis a szóban forgó iskolát éppen a szegregált oktatás gyakorlata miatt 2007-ben a CFCF nyomására már egyszer bezáratta a nyíregyházi önkormányzat. Az iskolát 2011-ben indította újra, immár felekezeti iskolaként a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéje. A CFCF ismételten perbe fogta az iskolafenntartót, ezúttal az egyházat, illetve az önkormányzatot, majd annak jogutódját a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az egyházat mindvégig támogatta, s a szegregáló Huszár telepi iskolát a felzárkóztatás fellegváraként tüntette fel. Támogatása odáig ment, hogy tavaly decemberben törvénymódosításra került sor, a CFCF és több tiltakozó szervezet szerint azért, hogy a nyíregyházi szegregált iskolához hasonló kezdeményezések országszerte megengedetté válhassanak.

„A bíróságokra példátlan nyomást helyezett a kormány, nagyon nehéz lehetett az ügyet objektívan szemlélni, amikor kormányzati és egyházi források egy olyan ügy mellett sorakoznak fel, amely egyértelműen nem eukonform. Az uniós jog ugyanis határozottan tiltja a faji megkülönböztetést, ez a tilalom az egyházakra is vonatkozik, az államok pedig kötelesek ezek ellen hatékony jogorvoslatot biztosítani.”- mondta Daróczi Gábor, a CFCF elnöke.

Kegye Adél, a CFCF ügyvédje csalódottságának adott hangot az ítélethirdetést követően: „A mai ítélet nem illeszkedik a Kúria korábbi gyakorlatába, annak ellenére, hogy az elkülönítést tiltó szabályok változatlanok. Csak remélni tudom, hogy nem szaporodnak el gomba módjára a cigány gyermekeket oktató egyházi intézmények szerte az országban az ítélet következtében. Az Európai Bizottsághoz kell fordulnunk.”

A Kúria előtt roma egyetemisták tiltakoztak az elkülönítés ellen.  Az ítéletnek köszönhetően több mint 20 újabb telepi kisgyermek kezdheti meg az első évet a cigány telepen lévő intézményben.

„Nem adjuk fel, mindent megteszünk, hogy a lehető legkevesebb gyermek válassza a szegregált oktatást. Támogatásunkról biztosítottuk a tankerületet, az integrált oktatás érdekében szakmai segítséget nyújtunk, illetve közvetítünk olyan szakmai szervezetek és a KLIK között, akik jó eredményeket tudnak felmutatni az együttnevelés módszertanában, hogy vonzóvá tegyük a belvárosi iskolákat a roma szülők számára is”- tett hozzá Daróczi Gábor.

További információért hívja Daróczi Gábort, a CFCF elnökét: 0630 466 2423