Szerencsére nem jár szegregált oktatás a piliscsabaiaknak, de másmilyen sem

Balog Zoltán miniszter megtiltotta, hogy a KLIK új első osztályt indítson a szegregált piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolában, a szeptemberben iskolát kezdő roma gyerekek mégis kétségek között és megalázva kezdik a tanévet. 

Június óta ugyanis nem sikerült számukra kijelölni azt az iskolát, amely lakóhelyük szerint kötelező felvételt biztosít számukra. Most, bár papíron még mindig a Jókai iskola a körzetes iskolájuk, a miniszter bölcs döntése alapján elsősöket már nem fogadhat, így hiába iratkozott be 4 tanuló ebbe az iskolába mér áprilisban, az biztos, a szeptemberi tanévnyitót nem a Jókai épületében töltik. De hogy akkor mégis hova fognak járni?

Ez sajnos az állami intézményfenntartót egyáltalán nem érdekli,láthatóan levette a kezét a gyerekekről azután, hogy a miniszter „elkaszálta” a szegregált iskola felvirágoztatásának tervét.

A gyerekek szülei önállóan, illetve a CFCF segítségével próbáltak meg a nyár folyamán iskolát találni gyerekeiknek, lehetőleg helyben, sikertelenül.

Volt aki még 1 héttel ezelőtt sem tudta biztosan, hova kell vinnie szeptember 1-jén a gyermekét. Végül egyik gyermeknek sem sikerült Piliscsabán maradnia, pedig a szegregált Jókain kívül még működik ott egy egyházi és egy német nemzetiségi iskola is. Így nem maradt más választásuk, a városon kívülre kell hordani gyerekeiket. Ilyen esetben- ha nincs a lakóhely szerinti településen iskola- a KLIK köteles gondoskodni a gyerekek utaztatásáról, akár iskolabusszal, akár a bérletigazolvány megtérítésével. Információnk szerint azonban a pilisvörösvári KLIK nem hajlandó fizetni.

Megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt is, hátha ük többet tudnak, melyik iskola köteles fogadni a gyerekeket. Sajnos nem lettünk okosabbak, nem lett kijelölve új körzetes iskola. A kormányhivatal szerint a Jókai Iskolának kellett volna értesítenie a szülőket, hogy melyik iskolában kezdhetik a tanévet.

Az ügy ismét az állami iskolafenntartó diszfunkcióira és gyermekellenes hozzáállására mutat rá, úgy tűnik mintha a gyerekeken állnának bosszút azért, mert ördögi tervük, hogy a roma iskolába telepítsék a környék fogyatékkal élő gyermekeit is- nem válhatott valóra a heves civil tiltakozás nyomán.

CFCF KLIK elnökéhez fordult, egyúttal az ügyről tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Reméljük mihamarabb kijelölik a körzetes iskolát és lehetőséget adnak a szülőknek arra, hogy ők is élhessenek a szabad iskolaválasztás jogával, merthogy most úgy tűnik, ez a jog őket nem illeti meg. Amennyiben településen kívül kell iskolába járniuk, mert helyben nem tud a KLIK fogadó intézményt kijelölni számukra, úgy pedig kötelesek biztosítani a gyermekek ingyenes iskolába jutását.